24 Ekim 2012 Çarşamba

ÇOBAN KAVURMA(Kurban Kavurma)



Yarın sabah mübarek Kurban Bayramının ilk günü başlıyor.. Bayram namazı kılınacak ve sonra kurbanlar kesilecek Rabbin izniyle.. Kesilen her kurban Rabbimizle kurb anımıza (yakınlaşmamıza) vesile olsun inşaallah..
Bu tarifi (Çoban Kavurma-Kurban Kavurma), yıllar önce katıldığım, rahmetli Ümit Usta'nın yemek kursunda eşi Yıldız hanımla birlikte  yapmıştık.. Bayram münasebetiyle zengin fakir inşaallah herkes et yiyebilecek..
Bende bugün sizlere, Bayramda elde edilen etlerin fakir fukaraya, ihtiyacı olanlara dağıtımı dışında, kalan etlerinizle yapabileceğiniz bir ön seçenek olarak Çoban Kavurmayı paylaşmak istedim…Pratik ve lezzetli bir kavurmaydı…Gerçekten güzeldi…
Aslında bayramda tatlı tarifi vermek daha uygun gibi görünsede malumunuz bayram Kurban Bayramı…Güzel bir kavurma tarifiyle bayramınızı tüm içten dileklerimle kutlarım...Sağlıklı, huzurlu, barıştan yana bir bayram dileğiyle..
Malzemeler
1 kg kemiksiz kuzu ya da dana eti
50 gr margarin
Yeterince tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik
İsteğe göre 3 adet patates
Yapılışı
Etleri küçük küçük keselim.
İçinde soğuk su olan bir kapta, 30-40 dk. kadar bekletelim.
Etleri elimizle suyun içinden alıp süzgece koyalım.
Dibi kalın bir tencereye, margarin yağını koyup erittikten sonra etleri ilave edip ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişirmeye başlayalım.
Ara sıra karıştırarak, etleri kendi bıraktığı suyun içerisinde pişirelim.
Etler yumuşayınca tencerede fazla su kalmadığını göreceksiniz.
Tencerenin ağzını açıp, yumuşacık pişmiş etlerin fazla suyunun uçmasını, etlerin yağına binmesini sağlayalım.
Suyu uçup, etler yağına binince , etleri biraz daha kavurarak renginin hafif dönmesini sağlayalım.
Yeterince tuz ve baharatlarını ekleyip arzuya göre etlerin büyüklüğünde doğrayıp kızarttığımız patatesleri de ilave edip sıcak sıcak servise sunabilirsiniz.5 dk kadar dinlendirip isterseniz tabağın kenarına yoğurt koyarakta servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder