27 Aralık 2012 Perşembe

ERİŞTELİ ÇATALHÖYÜK ÇORBASI
























Sevgili Sahrap Soysal'ın çok lezzetli,besleyici ve de ekonomik bir tarifi..İlk gördüğümde bu çorbayı yapmalıyım dedim ve yaptım. Mutlaka denemelisiniz..
ERİŞTELİ ÇATALHÖYÜK ÇORBASI
Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı erişte
6 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
10 bardak etsuyu
2 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı nar ekşisi(1 limonun suyu da olabilir)
1 tatlı kaşığı pulbiber
Tuz,karabiber,kuru nane
Köfte hamuru için;
1 su bardağı ince köftelik bulgur
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz,pulbiber
Yapılışı
Önce yıkanmış mercimeği kaynayan suda 30 dk kadar haşlayın ve suyunu süzüp bir kenarda bekletin.
Bir kabın içine bulguru koyup yarım bardak ılık suyla ıslatıp,yumuşaması için 10 dk bekletin.
İçine,yumurtayı,unu,pulbiberi ve tuzu atıp arada sırada elinizi suya batırarak bulgurlu hamuru yoğurup yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru iyice yoğurmalısınız.
Daha sonra nohuttan büyük parçalar koparıp,su dolu bir kapta elinizi sık sık ıslatarak avucunuzda yuvarlayın. Minik köftecikler hazırlayın.
Diğer taraftan,yağı kızdırıp yemeklik ince doğradığınız soğanları koyduktan sonra karıştırarak hafifçe sararıncaya kadar kavurun.
Domates ve biber salçasını da ekleyip kavurun.10 bardak etsuyunu da ekleyip kaynatın.
Kaynadıktan sonra haşlanmış mercimekleri,bulgur köftelerini ekleyerek 20 dk kadar pişirin. Pişerken arada sırada karıştırmayı unutmayın. Erişteleri,nar ekşisini çorbaya ekleyin ve karıştırın.
Tuzunu,karabiberini,nanesini,pulbiberini de ekledikten sonra 10 dk daha pişirip çorbayı ocaktan alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder